Zapomniane warzywo, które smakuje jak zimowe szparagi. Przygotuj z niego genialną, zdrową zupę

Dodano:
Zupa ze skorzonery Źródło: Shutterstock / 1eyeshut
To zapomniane warzywo o subtelnym orzechowym smaku doskonale nadaje się do przygotowania pysznej zupy. Polecam prosty przepis na szybką i zdrową zupę krem.

Skorzonera, nazywana także wężymordem, to dawno zapomniane warzywo. Ma delikatny, lekko orzechowy smak. Ten „zimowy szparag”, jak często się o niej mówi, jest również bardzo zdrowy. Skorzonera jest bowiem także rośliną leczniczą. Ma zdolność obniżania poziomu cholesterolu we krwi oraz regulowania poziomu cukru. Warzywo wykorzystuję się też w leczeniu dolegliwości reumatycznych.

Surowa skorzonera w skórce może być przechowywana w chłodnym, wilgotnym miejscu nawet kilka tygodni. Po obraniu jednak szybko ciemnieje, dlatego warto od razu wkładać ją do zakwaszonej wody.

Jak przygotować zupę krem ze skorzonery?

Przygotowanie kremowej zupy ze skorzonerą w roli głównej nie jest skomplikowane. Trzeba jednak pamiętać, że jej obieranie może być czasochłonne. Aby przyspieszyć ten proces, warto użyć obieraczki do warzyw. Podczas obierania pamiętaj o rękawiczkach, ponieważ warzywo wydziela lepki sok.

Wskazówka: jeśli chcesz przygotować lżejszą wersję zupy, możesz pominąć śmietankę lub zastąpić ją mlekiem albo jogurtem naturalnym. Dzięki temu zupa będzie mniej kaloryczna.

Przepis: Zupa krem ze skorzonery

Charakterystyczny, przypominający szparagi, delikatny smak skorzonery wspaniale komponuje się z porem i ziemniakami. Razem tworzą wyjątkową zupę krem.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
178 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g skorzonery
  • 2 ziemniaki
  • 1 por
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Do dekoracji:

  • kilka gałązek natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówObierz skorzonerę i pokrój. Aby zapobiec jej ciemnieniu, wkładaj obrane kawałki do miski z wodą zakwaszoną sokiem z cytryny. Obierz por (białą część), ziemniaki i czosnek. Por pokrój w plasterki, ziemniaki w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. W garnku rozpuść masło. Dodaj por i czosnek, podsmażaj przez 2–3 minuty, aż będą miękkie i aromatyczne. Następnie dodaj ziemniaki i skorzonerę i podsmażaj przez kolejne 2 minuty, ciągle mieszając. Zalej warzywa bulionem i gotuj na średnim ogniu przez 20–25 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  2. BlendowanieZdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę na gładki krem przy użyciu blendera ręcznego lub kielichowego. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę bulionu lub wody.
  3. Zabielanie zupyDo zupy dodaj śmietankę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Jak podawać zupę krem ze skorzonery?

Zupa ze skorzonery najlepiej smakuje podana na gorąco. Serwowana z grzankami czosnkowymi, chipsami z boczku lub prażonymi pestkami słonecznika nabierze wyrafinowania. Idealną dekoracją będą prażone migdały lub świeże zioła, np. posiekany koperek.

Jak wzbogacić smak zupy ze skorzonery?

Mój sposób na zwiększenie wyrazistości to dodatek sera pleśniowego. Dorzucam go jeszcze przed blendowaniem. Delikatny orzechowy smak warzywa podkreśli również dodatek prażonych migdałów, pestek dyni lub orzechów włoskich. Jeśli chcesz nadać zupie egzotycznego charakteru, dodaj szczyptę imbiru i odrobinę mleczka kokosowego.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...